Fredrik Haas
Fredrik Haas från biologiska institutionen vid Lunds universitet kollar in sjöfåglar vid Skåre hamn

Sjöfåglar räknas för femtionde året

Fågelräknare: Här ser vi sothöns
1:10 min

Årets vinterinventering av sjöfåglar pågår just nu, för 50:e året i rad. I Sverige räknas sjöfåglar på 600-700 platser längs kusterna i söder, och som mest räknas det nu i helgen.

Fredrik Haas, från Lunds universitet, är en av dem som är ute med kikare och anteckningsblock.

– Det är ju en del utav miljöövervakningen, egentligen, säger han.

– Genom att det här har upprepats, det är i stort sett samma lokaIer som räknas år för år, så finns det möjlighet att jämföra antalet sjöfåglar under hela den här 50-årsperioden faktiskt.

Fredrik Haas berättar att man kunnat se en ökning av fåglar under åren.

– Om man tittar över hela 50-års perioden då kan man se att, det gäller nästan alla arter, så har förekomsten ökat i svenska vatten. Sedan finns det något lysande undantag, alfågeln, det är väl förloraren över de här femtio åren. Men den stora mängden, de ökar, säger han.

I Sverige samordnar Lunds universitet fågelräkningen med stöd av Naturvårdsverket och här räknas sjöfåglar på 600 - 700 platser längs kusterna i söder, enligt universitetet. I år görs en särskild satsning på att totalinventera Östersjön, då kartläggning görs med hjälp av flyg. Räkningen av sjöfåglar i Sverige är en del av en internationell inventering.

– Så det är inte bara här det räknas nu, utan det är runt om längs Europas kuster, säger Fredrik Haas.

Han rör sig under helgen längs Skånes sydligaste kuststräcka. När vi träffas under fredagen är han i Skåre hamn.

– Ja här är det ju en flock med sothöns, runt 120 stycken, det är en massa gräsänder, kanske inte fullt så många, så är det lite vigg och storskarvar och lite smått och gott, inga jättemängder just här, men soligt och skönt, säger Fredrik Haas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".