Förmiddag med Helene

Kritiserat program vill ge vegoinspiration på eget sätt

3:53 min

I tisdags var det premiär i SVT för nya matprogrammet Vegorätt, och nu diskuteras och kritiseras programmet i sociala medier. Men Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn gör precis det program de ville göra.

Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn odlar sina grönsaker utanför dörren, plockar det som växer vilt i naturen och kryddar vego-kartan med massor av smakexplosioner.

I programmet Vegorätt vill de inspirera och öppna upp för både vegetarianer, hälsomedvetna och andra nyfikna. Man behöver inte ha ett eget trädgårdsland eller egen odling på balkongen för att följa programmet. Det går lika bra med råvaror som man har köpt i affären.

Efter premiären i tisdags kväll fick programmet mycket kritik, och diskuteras mycket i sociala medier.

- Vi tycker det är fantastiskt att det är så mycket folk som bryr sig. Att det är den här debatten, det bara visar på hur aktuellt det är och hur jättegärna vi vill se vegetariskt i rutan, säger Karoline Jönsson, en av programledarna.

Karoline och programledarkollegan Eleonore Bendel-Zahn menar att folk har längtat efter ett program om vegetarisk mat i 20 år, och att förväntningarna var höga.

- Det här är ju ett program som är grundat i Karolines och mitt sätt att tänka kring grön mat och livsstil, säger Eleonore. Vi vill ge precis det vi gör i programmet.
 

Här hittar du några av recepten


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista