Elisabeth Roos visar bildspelet som hon brukar ta med till kommunens 7-åringar. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Elisabeth Roos visar bildspelet som hon brukar ta med till kommunens 7-åringar. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Hon ger yrkesvägledning till 7-åringar

1:29 min

Just nu väljer tusentals ungdomar vilket gymnasieprogram de ska gå. Men för att det valet inte ska begränsas av fördomar eller okunskap så har man i Tomelilla börjat med studie- och yrkesvägledning redan i första klass med 7-åringarna.

Elisabeth Roos, som är studie- och yrkesvägledare i Tomelilla kommun visar ett bildspel som de har med till förstaklassarna, vars bilder brukar leda till diskussioner kring kön, kultur och utbildning.

- Syftet är ju inte att eleverna ska välja något i årskurs , utan syftet med besöket är att vidga synsätt kring till exempel kultur eller genus kopplat till yrken.

Det här arbetet sker inom projektet HASP, som står för hälsa, arbetsmiljö, självförtroende och prestation, där Elisabeth som studie- och yrkesvägledare samarbetar med sjuksköterska och kurator för att med förebyggande insatser se till att elever får bästa möjliga förutsättningar. I projektet träffar de barnen regelbundet under grundskoleåren för att ingen ska begränsas av hälsa eller självförtroende i sin framtid.

I Tomelilla kommun väljer betydligt fler elever än genomsnittet, uppemot 65 procent, yrkesförberedande program på gymnasiet i stället för högskoleförberedande program.

- Målet i kommunen är att fler ska välja högskoleförberedande program, men samtidigt känner vi stor glädje över de som väljer yrkesförberedande program där många får arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista