Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Alla kan förändras om man får rätt hjälp"

1:38 min

Efter en rad nyhetsinslag och intervjuer om bristerna i missbruksvården har flera av er lyssnare hört av sig.

–"Jag har jobbat några år inom ungdoms och missbruksvården och sett olika behandlingsmetoder. Visst har det uppenbarligen blivit mycket svårare att få riktigt bra hjälp, eller hjälp överhuvudtaget. Alla människor kan förändras om man bara får rätt hjälp." / Socionom

Många som hört av sig har haft någon i sin närhet som farit illa. Som fastnat i missbruk och som kanske haft svårt att få den hjälp de behöver.

"Vår son försvann för oss in i missbruksvärlden när han var 15 år. Nu är han 28 år och nykter sedan några månader. Jag kan nu se skillnad på viljan då och viljan nu. Nu förstår jag varför han inte fått hjälp på ett bättre sätt, han ville inte själv. Finns där en grop att trilla i så gör en missbrukare det alltid, hela tiden. Därför måste alla tveksamheter minimeras och det kan man göra genom att ta bort en huvudman."/Förälder

Eller så har det handlat om att ni hört av mer med berättelser om hur det varit i ert liv. Många starka mejl och samtal om livsöden och kamp.

Jag efterlyser mer eftervård och hjälp med stämpeln jag har på grund av missbruket. Det har varit lite slirigt men tror jag är på väg upp. Jobbar på mot mina mål, även om det ibland känns som att det går i snigelfart eller rent av baklänges. Nu hoppas jag på att få ordning så att jag kan få en bra lösning med umgänge med min son. Och eventuellt någon kurs på komvux. Mest då för träffa nya vänner då min tidigare livsstil resulterat i vänner i det grå eller svarta spektrat. Kriminella eller halvkriminella personer. Personligen har jag kommit långt från den jag varit och nu är.


Har du egna erfarenheter? Hör av dig till och lyssna gärna på tidigare inslag nedan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista