Snart åker fracken på när Rolf Kjellström tar emot kunglig medalj. Foto:Malin Rimfors/Sveriges radio
1 av 2
Snart åker fracken på när Rolf Kjellström tar emot kunglig medalj. Foto:Malin Rimfors/Sveriges radio
Från villan i Vik har Rolf utsikt över havet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
2 av 2
Från villan i Vik har Rolf utsikt över havet. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Han får snart kunglig medalj

7:43 min

Nu i dagarna kommer Rolf Kjellström från Vik, iklädd frack, ta emot en kunglig silvermedalj i Stockholm. Det är en brokig resa som tagit honom dit. Vår reporter åkte hem till hans hus i Vik för att ta reda på vem mannen som får medaljer av kungen är.

Rolf Kjellström bryr sig inte mycket om livets goda, men att skogs- och lantbruksakademien delar ut sin enda årliga silvermedalj till honom känns bra, eftersom det betyder att hans fem böcker om nybyggarliv i Vilhelmina är uppskattade och kommer att leva vidare. Snart ska han ta emot den av en medlem i kungafamiljen. Prins Carl-Philip är hans gissning.

- Det ger mig tillfredsställelse. Inte för att jag har några ambitioner om att mitt namn ska leva vidare, utan för att det är roligt om något man varit med och tagit fram lever vidare. 

Att Rolf vid 80 års ålder sitter i Skåne och bevarar nybyggarkultur till eftervärlden, blir mer naturligt när man hör hans livshistoria. Den går från svår astma i barndomen, via böcker, polardrömmar, ett vasalopp, en biskop och så ett skrivbord med fantastisk utsikt - mot en vedbod.

Astman finns kvar, men har blivit en tillgång.

- Man måste ju ha något att komma med till alla pensionärer som vill prata sjukdomar nu, skrattar han.

Hör hela reportaget om snart 80-årige Rolf Kjellström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista