Fiskebåtar i Simrishamns hamn
Fiskebåtar i Simrishamns hamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Simrishamn kritiska till Jordbruksverket

1:10 min

Jordbruksverket har ett nytt förslag till yrkesfiskestrategi ute på remiss, som pekar ut riktningen för svenskt yrkesfiske fram till 2020. Simrishamns kommun är inte nöjda med innehållet, utan känner sig förbisedda.

Jordbruksverkets nya strategi gäller allt svenskt yrkesfiske, men fisket ser väldigt olika ut mellan exempelvis västkust och östkust som har helt skilda utmaningar. Det är en av aspekterna som Simrishamn tycker att de missat.

Simrishamn har sedan hösten en egen lokal fiskestrategi. I den nationella efterlyser de nu mer regionalt anpassade lösningar, för att deras kustnära, ekologiska, ekonomiska och hållbara fiske ska ha en framtid.

Efter ett möte om fiske i höstas har fler anslutit till Simrishamns agenda. Karlskrona kommun ska nu göra en egen fiskepolicy. Länsstyrelsen i Skåne, men även i Blekinge och på Gotland, delar också Simrishamns syn på fiskets framtid runt Östersjön.

Simrishamn kräver inte att Jordbruksverket skriver om strategin, men vill se andra formuleringar när en ny skrivs inför 2020.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista