Lång kö inne på Östra kommunhuset
Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.

Stort intresse för att jobba med ensamkommande

Arbetssökande: Har varit mellan jobb i flera år nu
1:30 min

Under torsdagseftermiddagen slog Östra kommunhuset i Kristianstad upp dörrarna för personer som kan tänka sig att arbeta som boendevärd eller behandlingsassistent på boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Kön ringlade sig lång inne i Östra kommunhuset när alla som sökte jobb fick ställa sig på rad för att lämna in CV och personligt brev.

– Det hade varit skönt att få jobb. Jag har varit mellan jobb i flera år nu, arbetsmarknaden har varit tuff särskilt när man bara har gått gymnasiet och inte har någon utbildning, säger Jamal Kamal.

Kommunen letar framförallt efter behandlingsassistenter och socionomer som kan jobba ute på boendena för ensamkommande flyktingbarn. Men det handlar om runt 100 tjänster och därför har man medvetet breddat urvalet.

– Vi anställer behandlingsassistenter i den utsträckning som vi kan och så kan vi fylla på med lämplig personal som kanske har motsvarande utbildning i ett annat land eller som har jobbat med motsvarande saker tidigare, berättar Pål Sander på Utveckling och service.

– Behandlingsassistenterna kommer ha största ansvaret och sedan anställer vi andra som kan vara mer som boendevärdar.

Framme vid rekryteringsbordet var det högt tryck under hela eftermiddagen och de som hade varit ute i god tid fick tillslut lön för mödan.

– Jag ska på intervju nästa vecka. Det känns underbart, det är ett steg närmre så nu håller vi tummarna, säger Malin Viberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".