Gyllene morotssoppa med ingefära och lime
1 av 4
Gyllene morotssoppa med ingefära och lime. Foto: Pontus Ferneman
Krämig Squashsoppa med kryddörter
2 av 4
Krämig Squashsoppa med kryddörter. Foto: Anders Norrsell
Teriyakimarinerade kycklingspett
3 av 4
Teriyakimarinerade kycklingspett. Foto: Livsmedelsakademin
Recept på Örbaguetter/bullar
4 av 4
Recept på Örbaguetter/bullar. Foto: Carin Pålsson

Lill Spenninges receptförslag

I Förmiddag med Conny fick du träffa Lill Spenninge, måltidschef i Klippans kommun. Här får du några av hennes receptförslag.

Gyllene morotssoppa med ingefära och lime

Ingredienser 4 portioner

  • 4-5 stora morötter (byt gärna ut någon morot mot motsvarande potatis)
  • (eventuellt en bit rotselleri)
  • 1-2 msk matfett eller olja
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • Skal och saft av en limefrukt
  • 8 dl vatten
  • ½ burk cocsmjölk ( storlek 450 ml)
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • ½ chilifrukt
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

Skala och skär morötter och potatis i slantar och fräs dem i fettet, i en vid gryta under några minuter. (eventuellt även en bit rotselleri).

Hacka lök och vitlök och blanda ner tillsammans med ingefära. Fräs ytterligare så att löken blir blank och genomskinlig, men inte får så mycket färg.

Häll i vatten och buljongtärningar och låt soppan koka i ca 15 minuter eller tills morötterna känns mjuka. Kärna ur chilifrukten och finhacka den. Blanda sedan ned chilihack, finrivet limeskal och kokosmjölk. Låt koka en stund.

Mixa soppan med hjälp av en stavmixer eller i en matberedare.

Smaka av med salt, peppar och färskpressad limejuice. Späd eventuellt med mer vatten om soppan känns tjock.

Krämig Squashsoppa med kryddörter

Ingedienser 4 portioner

  • 1-2 medelstora squash (beroende på storlek)
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 3 msk matfett eller olja
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 liter kyckling- eller hönsbuljong
  • 2-2,5 dl matlagningsgrädde
  • Vattenkrasse eller annan kryddört

Gör så här:

Hacka lök, vitlök och squash i rustika bitar. Fräs lök och vitlök i matfettet så att det mjuknar. Lägg ned Squashbitarna och låt fräsa med en stund utan att få färg. Tillsätt kryddor, buljong och låt småkoka under lock tills det är mjukt.

Mixa soppan med en mixerstav i gryta, så att den blir slät. Häll i grädde och låt koka upp. Späd eventuellt med vatten om soppan känns för tjock.

Sila eventuellt soppan om du vill ha den riktigt slät.

Dekorera med lite kryddgrönt, typ vattenkrasse och gärna lite örtolja, fint droppad.

Brödkrutonger, vitlöksbröd och/eller knaperstekta bacontärningar smakar bra till.

Teriyakimarinerade kycklingspett

Ingredienser: 4 portioner

4 kycklingfiléer

  • 1 dl teriyakimarinad, färdigköpt eller hemgjord, se recept nedan
  • 2 msk rapsolja
  • 1-2 msk färskriven ingefära
  • 2 msk sesamfrö
  • Små trägrillspett

Gör så här:

Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor på längden. Blanda teriyakimarinaden med olja och ingefära i en skål.

Vänd ner kycklingen och låt marinera ca 1 timme i kylskåpet.

Trä upp kycklingstrimmorna på små grillspett av trä och strö över sesamfrö.

Grilla spetten i 250 graders värme, ca 5 minuter på varje sida eller lägg dem på grillen.

Servera de nygrillade spetten tillsammans med den "gyllene" morotssopan.

Recept på Teriyakimarinad

  • 1 dl soja
  • ½ dl torr sherry
  • 2 tsk farinsocker
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • ½ msk riven färsk ingefära

Örtbaguetter/bullar

(3 st eller 24 st rejäla kuvertbröd)

En variant på klippt vetebröd men baserad på bröddeg och örtsmör som fyllning. Oavsett utbakningsteknik blir de väldigt läckra.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten eller mjölk
  • 3 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 12 dl ca specialvetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g smör/margarin
  • Ca 1 dl hackade örter (t.ex. basilika, persilja, gräslök och rosmarin)
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • rivet skal av en citron

Garnering:

Ägg att pensla med

Flingsalt, pinjenötter och små rosmarinkvistar som sticks ned i degen strax före gräddning.

Gör så här:

Smula jästen och rör ut den med ljummen degvätska. Rör ned olja, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta degen kraftigt i maskin ca 8 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i mellan 45 minuter och 1 timme.

Örtsmör: Hacka/mixa örterna fint och lägg över i en bunke. Mixa samman smör, pressade vitlöksklyftor och rivet citronskal med en mixer till en slät blandning.

Bröd: Vänd upp degen på mjölat bakbord, dela i tre delar och kavla ut till avlånga längder. Bred ut örtsmöret över degen och rulla ihop. Lägg med skarven ner på bakplåtspappersklädda plåtar. Klipp centimetertjocka jack i rullarna, lägg flikarna växelvis åt höger, i mitten och åt vänster.
"Bullar" = Skär bitar i 3-4 cm tjocklek och lägg i formar med snittytan upp.

Låt jäsa övertäckta ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bröden med uppvispad äggula och strö över lite flingsalt och pinjenötter. Stick i lite rosmarinkvistar. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter, för brödet. Bullar 8-10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Tips: Istället för att klippa flikar och fläta kan man snitta brödet på bredden med ca 5 cm mellanrum. Eller snitta till kuvertbröd a´la vetebullar och grädda i pappersformar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".