Läkare bunker människorov.
1 av 3
Skiss över cellen. Foto: Polisen.
Läkare människorov bunker.
2 av 3
Del av fastigheten i nördöstra Skåne. Foto: Polisen.
Läkare människorov bunker.
3 av 3
Bland beslagen fanns p-piller till kvinnan. Foto: Polisen.

Rättegång mot läkare som höll kvinna inspärrad

1:38 min

I dag inleds rättegången mot den 38-årige läkare som åtalas för människorov och grov våldtäkt. Han misstänks för att ha hållit en kvinna inspärrad i en bunker på sin fastighet i nordöstra Skåne.

Jordgubbar och en bilfärd. Det är vad kvinnan minns när hon vaknar inne i cellen. Mannen som sitter bredvid henne hade tidigare presenterat sig som amerikan men nu talar han svenska. Han berättar lugnt och sakligt om sin plan: Att hålla henne inspärrad där i flera år.

Enligt åtalet har läkaren arbetat med byggnaden i nordöstra Skåne i fem år. Den som utifrån ser ut som en maskinhall men som i själva verket rymmer en ljud- och ljusisolerad cell försedd med elektroniska kodlås.

Mannen och kvinnan stämde träff i Stockholm i september i fjol. Efter mötet åkte han tillbaka till sin bostad och preparerade där chokladdoppade jordgubbar med ett starkt sömnmedel.

Han återvände till Stockholm där kvinnan väntade i sin lägenhet för att följa med honom på en middagsbjudning.

Mannen sövde henne med jordgubbarna och ska enligt åtalet ha genomfört ett samlag med henne när hon var drogad. Därefter fördes hon till byggnaden i nordöstra Skåne. Kvinnan hölls inspärrad i knappt en vecka och tvingades ta prover på sig själv. Prover som läkaren skickade in för att analys för att kontrollera att hon inte hade några könssjukdomar.

Efter några dagar gick det upp för honom att hon anmälts försvunnen. Läkaren tog då med henne till polisstationen i Stockholm för att försäkra alla om att hon var okej. Men när kvinnan lämnades ensam med polisen bröt hon ihop och berättade allt. Mannen greps kort därefter.

Han nekar till våldtäkt och ska enligt sin advokat inte haft som avsikt att skada kvinnan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista