Petra Lindborg, socialrådgivare på Slussen i Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Petra Lindborg, socialrådgivare på Slussen i Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Nyanlända ska spridas ut i kommunen

1:14 min

Regeringen föreslår att skolplaceringen av nyanlända inte ska utgå från närhetsprincipen och på Slussen i Kristianstad är man positiva till förslagen.

Idag presenterade regeringen resultatet av en statlig utredning om nyanländas skolgång där det bland annat föreslås ökad möjlighet för kommunerna att sprida ut nyanlända på olika skolor. Socialrådgivaren Petra Lindborg på Kristianstad kommuns mottagningsenhet Slussen känner igen mönstret med att mottagandet ofta blir ojämnt mellan olika skolor.

– Det blir inte jämnt utspritt i kommunen eftersom många nyanlända bor i vissa bostadsområden. Det är rektorn i varje skolområde som placerar barnen i nuläget, säger Petra Lindborg

Det är närhetsprincipen som styr vilken skola de nyanlända hamnar i. Men regeringen menar att detta leder till att de ofta koncentreras till ett fåtal skolor. Och för att främja integrationen föreslås nu att kommunerna ska ges möjlighet att kringgå närhetsprincipen. Petra Lindborg på slussen i Kristianstad vill inte uttala sig om det specifika förslaget men hon tycker att det är viktigt att jobba för en jämn fördelning i kommunen.

– Det kan ju vara bra ur integrationssynpunkt att det finns fler skolor som har möjlighet att ha klasser för nyanlända, säger hon.

Dessutom föreslås att nyanlända ska kunna gå före i kön hos friskolor, även om det inte finns lediga platser. Ett förslag som Kristian Nilsson, enhetschef på Slussen i Kristianstad menar är nödvändigt.

 – Friskolorna har ju hittills inte tagit emot många nyanlända och det behöver de göra tycker jag. Om det här är det som krävs för att de ska börja göra det så tycker jag att det bra, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista