Anna Bengtsson på Lillgårdens förskola. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
1 av 2
Anna Bengtsson på Lillgårdens förskola. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Axels symmetriska legoskjutare. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Axels symmetriska legoskjutare. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.

Fruktstund med division i Sösdala

3:26 min

Forskning visar att barns matematiska förståelse utvecklas redan innan de börjar skolan. På grund av detta får barnen i Sösdala och Tormestorp bekanta sig med matematiken redan på förskolan.

I ett och ett halvt år har förskolelärare i Sösdala och Tormestorp deltagit i Matematiklyftet, en vidareutbildning i matematik och pedagogik. Meningen är att ge ökad förståelse för hur matematik kan användas i de dagliga aktiviteterna. Det är ovanligt att lärare på förskolenivå går kursen men Anna Bengtsson på Lillgårdens förskola i Sösdala tycker att det är bra att barnen börjar tidigt med matematiskt tänkande.

 – Det är för att väcka nyfikenhet hos barnen så att de har hört de här grejerna när de kommer till skolan, säger hon.

Frukt är matte

Matematiklyftet anordnas av skolverket och syftar till att ge ökad förståelse för hur matematik kan användas i verksamheten. Men på förskolan handlar det inte om särskilda räknestunder utan om att använda sig av matematik i till exempel leken och vid måltiderna.

 Division använder vi mest. När vi delar frukt talar vi om halvor, fjärdedelar och åttondelar. Och så kan man använda de matematiska orden, till exempel mönster, symmetri, multiplikation och subtraktion.

Geometrisk lek

På Lillgårdens förskola i Sösdala är det full fart. Barnen har precis ätit och det är fri lek som gäller. Fyraårige Axel har slagit sig ner för att bygga lego och för honom är symmetri viktigt.

– Det är en skjutare. Den skjuter en cool sak som bara "pang". Det måste vara likadant på båda sidorna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista