Vigselringar Foto: Jessica Gow/TT
Malmö stad har placerat 59 flickor i boende med sina vuxna makar Foto: Jessica Gow/TT

59 flickor fick bo med vuxna män

1:47 min

Malmö stad har placerat 59 minderåriga flickor över 15 år, i boende med sina vuxna makar, under förra året och hittills i år.

Det visar en sammanställning som sociala resursförvaltningen har gjort på begäran av de styrande Socialdemokraterna och den moderata oppositionen i Malmö. Detta efter att det har kommit fram att 16 asylsökande flickor som kom i slutet av förra året placerades med sina makar.

Den äldsta av männen har varit 36 år gammal som placerats ihop med en 16-årig flicka som varit gravid.

– Det är en komplex situation, men jag tycker det är så pass allvarliga händelser, självklart ska vi följa upp de här ärendena nu och försöka förvissa oss om att det är en frivillighet, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör för sociala resursförvaltningen i Malmö.

Ni har tidigare fått ganska hård kritik för de här 16 flickorna som blivit placerade med sina makar, som kom i slutet av förra året. Men nu handlar det alltså om nästan 60 stycken under förra året och hittills i år?

– Jag tycker att vi ska utgå från den situationen vi hade 2015. Vi fick 14 450 barn som sökte asyl som skulle bo tillfälligt i Malmö innan de anvisas till andra kommuner.

Enligt Annelie Larsson så är det inte helt tydligt hur socialtjänsten ska göra i såna här ärenden.

– Om det är tvångsäktenskap så klart att hon inte säger det vid första samtalet. Jag har svårt att se att vi skulle kunna göra ett omedelbart omhändertagande på en 17-årig flicka som säger att hon absolut vill följa med och bo med sin man på det nya boendet. Nu är det viktigt att vi följer upp de här ärendena.

Att ni har valt att göra en ny utredning och titta på alla de här fallen igen, betyder det att ni inte riktigt är säkra på att ni har sett till flickans bästa i de tidigare bedömningarna?

– Jag är helt säker på att socialsekreterarna gjorde de bästa bedömningarna utifrån de förutsättningar som fanns vid det tillfället. Här handlar det om akuta bedömningar. Uppföljningen kan vi göra bättre och det är det arbetet vi kommer gå in i nästa vecka, säger Annelie Larsson.

Kommunens jurister ska diskutera hur man ska gå tillväga i de här ärendena. 12 av flickorna är 15 år, flera av dem har placerats i boende med dubbelt så gamla män. I de fallen behövs det särskilda uppföljningar i de kommuner där flickorna bor idag enligt Annelie Larsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista