Karl-Henrik Salenius.
Karl-Henrik Salenius, Kristianstad Pantbank. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Johan går till pantbanken

2:08 min

Det kan vara knapert i slutet av januari, vilket kan få en del att gå till pantbanken. Johan träffar Karl-Henrik Salenius, Kristianstad Pantbank.

Förr kallades det att man gick och stampade när man besökte en pantbank. Men det hör man inte så ofta längre berättar Karl-Henrik Salenius, Pantbanken i Kristianstad.

- Vi är som en vanlig bank.

Karl-Henrik förklarar att en pantbank är precis som en vanlig bank, fast man lånar på lösöre. Det vanligaste föremålen som pantas är guld och silver och du har fyra månader på dig att köpa tillbaka din ägodel. Det kostar sjuttio kronor per månad, samt en fast avgift på femtio kronor. Hämtas inte ägodelen ut, säljs de på auktion. Men åttio-nitto procent hämtar ut sina ägodelar inom de fyra månaderna berättar Karl-Henrik.

Johan får även lära sig hur luppen fungerar, den används för att kolla om en diamant är äkta. Det händer att personer försöker lura personalen på pantbanken, men de har öga för att upptäcka fusk.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista