Hemresan kan ta mer än tre timmar för sundspendlaren Ulrika från Nordvästskåne. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
1 av 3
Lång hemresa. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Id-kontrollerna på Kastrup startade 4 januari. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
2 av 3
Tre veckor med id-kontroller. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Information på Kastrup om id-kontrollerna vid tågen. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
3 av 3
Information på Kastrup. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Öresund

Tre timmars resa för att pendla över bron

6:36 min

Under måndagen träffar inrikesministern Anders Ygeman den danske justitieministern och diskutera hur id-kontrollerna kan göras smidigare. För Ulrika som bor utanför Kågeröd men jobbar i Köpenhamn gör kontrollerna att hemresan kan bli över tre timmar lång.

De nya id-kontrollerna har gjort en lång arbetspendling till en outhärdligt lång resa för "Ulrika" som inte vill ha med sitt riktiga namn. Hon pendlar mellan hemmet i Kågerödstrakten i nordvästra Skåne och Rigshospitalet i Köpenhamn där hon jobbar som biomedicinsk analytiker.

– Det här är dödfött, det här går inte. Det är mitt liv som går för att någon leker och ändrar på spelreglerna.

P4 Malmöhus har följt med henne hem från jobbet en eftermiddag, en bussresa som börjar i Köpenhamn, går över till tåg från Kastrups flygplats till Malmö, och sedan fortsätter till Helsingborg där hennes bil står parkerad. En resa som tar nästan tre och en halv timmar.

För att vinna tid brukar Ulrika istället ta rutten från Köpenhamn till Helsingör, för att sedan ta färjan till Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista