Elin Mannheimer, Lilija Jarmolkovic och Helena Götesdotter på Osby bibliotek
Elin Mannheimer, Lilija Jarmolkovic och Helena Götesdotter på Osby bibliotek. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Låna en svensk

Bibliotekschef: Jag blev aldeles varm i hjärtat när det kom så mycket folk
0:43 min

Biblioteket i Osby har breddat sin verksamhet. Nu lånar man inte bara ut böcker utan även människor. Gammelsvenskar lånar nyanlända och tvärtom.

Ett 70-tal personer har gått med i det nya projektet, där gammelsvenskar och nyanlända får låna varandra. Den som vill vara med får fylla i en blankett, med frågor om bland annat ålder och intressen. Därefter matchas denne ihop med någon som kan tänkas passa och första mötet sker i bibliotekets lokaler. Och intresset har varit stort.

– Vi hade ett första informationsmöte den 1:a december och jag blev alldeles varm i hjärtat när det kom så många. Och så blev jag varm av att bära hit extra stolar, säger bibliotekschef Helena Götesdotter.

Elin Mannheimer är initiativtagare till projektet. Hon kom på iden efter att ha hört om ett liknande projekt, i en annan kommun.

– Jag hörde ett inslag om det på radion och tänkte att det måste vi kunna göra här i Osby också,

Elin Mannheimer är kommunpolitiker för Kristdemokraterna och funderade först på att lägga en motion till kommunfullmäktige. Men politiken kändes som en omväg och hon valde istället att kontakta biblioteket direkt.

– Vi blev jätteglada. Vi har pratat om att göra något sånt här, men vi hade inte kapaciteten. Vi behöver de ideella krafterna, säger Helena Götesdotter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".