Elevrådet Göingeskolan Broby
1 av 3
Elevrådet Göingeskolan Broby. Foto: Carolina Erlandsson
Göingeskolan Broby
2 av 3
Göingeskolan Broby. Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio
Uppehållsrummet på Göingeskolan
3 av 3
Uppehållsrummet på Göingeskolan. Foto: Carolina Erlandsson/Sveriges Radio

"Vi bär med oss vår styrka tillsammans"

5:21 min

Det har gått två veckor sedan knivdådet på Göingeskolan i Broby där en 15-årig elev skadades så svårt att han avled. Broby var i chock - men livet går nu sakta vidare. Vi har träffat några i skolans elevråd. 

Den där januarimåndagen började som en vanlig skoldag. Men några timmar in på dagen attackerades en 15-årig elev på Göingeskolan av en 14-årig elev, i en korridor till ett uppehållsrum centralt på skolan.

Många elever såg vad som hände och den svårt skadade pojken, som personalen försökte hjälpa i väntan på ambulans. Men pojkens liv gick inte att rädda. Efteråt följde chocken, alla frågorna och den hätska stämningen på nätet. Vardagen på skolan var förändrad.

Vi har träffat fyra elever i skolans elevråd för att låta dem berätta själva, Jolanda Saxfors, sekreterare, Bam Srikhot, ordförande, Ellen Persson och Ebba Axelsson.

– Det är mer nu jag börjar förstå vad som har hänt. I början var jag chockad och tänkte "det är inte sant". Det är nu när man har gått tillbaka till verkligheten som man märker att han är inte i klassrummet längre.

– Jag tycker skolan har varit jättebra med hjälp, verkligen tagit tag i detta. Vi har fått prata med kuratorer och psykologer. Även lärarna har funnits där och berättat att vi kan alltid komma till dem om det skulle vara något. Det känns skönt att veta att man kan prata med alla lärare, säger Ebba Axelsson. 

De första dagarna var inte som vanligt. Samlingar klassvis, en minnesstund och många tillfällen att prata om det tragiska, fick fylla elevernas schema. 

– Det är många varför och varför just på vår skola. Det är inte en så stor skola egentligen, säger Ellen Persson.

Men på nätet och i sociala medier har det varit en annan ton - rykten, spekulationer och en hätsk stämning som många reagerat på. Ebba Axelsson har valt att inte vara så mycket på sociala medier.

Jag tycker att det blir mycket skriverier om saker och ting. En viss del är kanske sant men det blir att folk hittar på grejer för att de har hört det och det går rykten. Jag hade hoppats egentligen att sociala medier bara hade kunnat lägga ner när sådant här händer.

Finns det någonting som ni känner att ni skulle vilja att vuxenvärlden gör?

– Det bästa de kan göra är att fråga oss hur vi mår, eftersom då känner vi att någon bryr sig och det känns lite bättre.

Vad bär ni med er av det som har hänt?

– Det första jag bär med mig är att det var en väldigt hemsk händelse. Och det andra är hur starka vi har varit tillsammans, men också erfarenheten att kunna gå vidare, säger Bam Srikhot. 

– Man får komma ihåg honom (15-åringen) som han var i stället för det här, säger Ellen Persson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista