Rätten och poliserna går in i boningshuset
1 av 4
Rätten och poliserna går in i boningshuset. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Misstänkte läkarens bunker ligger i ett trähus
2 av 4
Misstänkte läkarens bunker ligger i ett trähus. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Misstänkte läkarens gård
3 av 4
Misstänkte läkarens gård. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Misstänkte läkarens gård, med den nybyggda bunkern till vänster
4 av 4
Misstänkte läkarens gård, med den nybyggda bunkern till vänster. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Tingsrätten synade läkarbunkern

Åklagare: Man kan inte bilda sig en uppfattning utan att ha varit här
1:15 min

Under tisdagen synade Stockholms tingsrätt en gård i nordöstra Skåne där en 38-årig läkare misstänks ha hållit en kvinna inspärrad i en veckas tid.

Läkaren står åtalad för människorov och grov våldtäkt. Han förnekar de två brottsanklagelserna men medger olaga frihetsberövande. Mannen var själv inte med under synen men hade kontakt med sin försvarsadvokat.

En lerig grusväg ledde rätten till läkarens gård där allting utspelade sig i höstas. Tingsrätten gick först in i en röd träbyggnad där kvinnan ska ha hållits fången i en ljud- och ljusisolerad bunker med kodlås. 

Enligt åtalet har läkaren arbetat med byggnaden i fem år med start 2010. En byggnad som utifrån ser ut som en maskinhall men som i själva verket rymmer flera utrymmen. De inre utrymmena, däribland bunkern, kom inte till förrän fyra år senare.

Åklagare Peter Claesson beskriver träbyggnaden som rymmer själva bunkern som ett garage:

– Sedan kommer man vidare in i en del som är utanför bunkern och runt bunkern finns det gångar, till ytterväggen. Sedan kommer man fram till en stor säkerhetsdörr med rejäla låskolvar. Innan för den finns det ytterligare en säkerhetsdörr och därefter kommer en sluss och sedan ytterligare en säkerhetsdörr. Sedan kommer man in i själva bunkern där det finns ett rum till höger och ett till vänster.

Rätten gick runt i byggnaden i cirka en halvtimme och fortsatte därefter till det intilliggande boningshuset, som den fångna kvinnan också ska ha fått vistas i, i kortare tag. Där fanns också en del föremål som den åtalade mannen ville ha dokumenterade. 

Men det råder olika åsikter om dagens syn tillför utredningen något.

– Jag tycker att den här synen är helt i onödan. Det kostar väldigt mycket att åka hit. Det finns mycket bilder, filmer, kartor och skisser i det protokoll som vi har tillgängliga. Vad jag tror att åklagaren i själva verket är ute efter, det är att man vill att tingsrätten ska få en känsla av hur det är att vara här.

Peter Claesson menar att synen av de båda byggnaderna är viktig för bedömningen av brottet. 

– Jag anser att man inte kan bilda sig en uppfattning om det här brottets vidd om man inte har varit här. Det har nu rätten varit och det tycker jag är jättebra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".