Ingela Persson, chef apoteket i Tollarp
Ingela Persson, chef apoteket i Tollarp. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Många vill ha extra tillskott

1:24 min

D-vitamin är ett populärt kosttillskott under vinterhalvåret. Det märks på apoteket i Tollarp.

På apoteket i Tollarp är hyllorna fulla med alla sorters vitaminer. Populärast just nu är D-vitaminerna, berättar apotekschef Ingela Persson.

– Vissa apotek har till och med sålt slut på dem. Men vi har så att vi klarar oss, säger Ingela Persson.

D-vitamin bildas naturligt när vi vistas i solen. Men såhär på vinterhalvåret, när solen inte är framme lika mycket, är det många som vill ha ett extra tillskott.

– Man blir trött och man kan få smärta i muskler. Om man har mycket sådana symptom kan det vara en varningsklocka, säger Ingela Persson.

Hon förklarar att vissa personer, till exempel äldre, kan ha ett större behov av extra D-vitamin. Hudfärgen har också betydelse.

– Om man är mörkhyad bildar man D-vitaminer sämre än om man är ljushyad. Då kan man behöva äta vitaminer även på sommarhalvåret, säger Ingela Persson.

Enligt henne är det dock väldigt ovanligt med D-vitaminbrist. Och man behöver heller inte vara orolig för att överdosera.

– Nej, då ska man ta väldigt höga doser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista