Henrik Fritzon (S), regionråd. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S) Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

Regionen långt från budgetmålet

0:29 min

Sjukvården i Region Skåne gick back med 240 miljoner kronor förra året jämfört med budget, trots att den fick ett tillskott under året. Regionen som helhet slutade på plus 32 miljoner kronor, men även det är långt från budgetmålet.

Ett plus på 32 miljoner kronor är 338 miljoner kronor sämre än budget och innebär att de finansiella överskottsmålen inte nås. Egentligen är resultatet sämre än så, eftersom det rödgröna styret i höstas beslutade att halvera överskottsmålet för att klara vården.

– Vi har vänt utvecklingen från en tuff ekonomisk situation med stora prognostiserade underskott till att ändå bli ett plus. Vi har också dämpat den kraftiga kostnadsutvecklingen. Det är väldigt mycket kvar att göra, och vi måste hålla i det här arbetet med kostnadskontroll och effektivisering, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).

Sjukvården gjorde 2015 ett minus på nästan 240 miljoner kronor jämfört med budget, trots att vården i höstas fick 600 miljoner kronor extra genom att överskottet i budgeten sänktes och genom att andra verksamheter som till exempel Skånetrafiken fick ge av sina överskott.

Störst underskott gör Skånevård Kryh, det vill säga sjukhusen i Kristianstad, Hässleholm och Ystad tillsammans med vårdcentralerna i området. Förvaltningen står för mer än halva underskottet, trots att den är mindre än de andra sjukvårdsförvaltningarna. Samtidigt har Skånevård Kryh kortast vårdköer.

Kollektivtrafiknämnden gjorde ett plus på 22 miljoner kronor, trots att 115 miljoner tidigare överförts till vården. Antalet resenärer fortsatte att öka för sjuttonde året i rad, och ökningen hamnade på närmare fem procent.

Under året anställdes drygt 1 000 personer fler, men trots det är det fortfarande stor brist på sjuksköterskor och vårdplatser, vilket ger stora problem med vårdköer.

Sjukfrånvaron bland regionens personal ökade med nästan åtta procent till knappt 19 dagar per medarbetare.

– Det är naturligtvis väldigt tråkigt och inte bra, och det är något som vi kommer att jobba hårt med under 2016. Sjukfrånvaron kostar, men den är också till lidande för personal och i förlängningen ofta för patienterna. Det är något som kommer att vara prioriterat, säger Henrik Fritzon.

Den borgerliga alliansen är kritisk mot det rödgröna styrets första helår vid makten. Den kritiserar främst de missade överskottsmålen och att tillgängligheten försämrats.

Alliansen skriver också i ett pressmeddelande att styret, trots tidiga signaler om att ekonomin var på väg utför, reagerade för sent. En reformpaus infördes i somras, men sedan dröjde det till oktober med beslut om ytterligare besparingar.


 

 

 

 

 

(

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista