Agneta Tell och Karin Wendel på Bromölla bibliotek.
1 av 4
Agneta Tell och Karin Wendel på Bromölla biblioteks radioutställning. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Radiogrammofon med tillhörande högtalare, från 60-talet.
2 av 4
En radiogrammofon med tillhörande högtalare, från 60-talet. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Bilgrammofon från 60-talet.
3 av 4
En bilgrammofon från 60-talet. Man fick köra försiktigt för att skivan inte skulle hacka. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Radioapparat från 50-talet.
4 av 4
En radioapparat från 50-talet. Ofta satt hela familjen runt radioapparaten och lyssnade tillsammans. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Radiominnen på biblioteket

Bibliotekarien: "Det är nostalgi"
1:26 min

Just nu ställer Bromölla bibliotek ut ett femtontal gamla radioapparater. Den äldsta är från 20-talet.

Bibliotekarien Agneta Rydberg har tagit med sig sina egna gamla grammofonskivor. Idolerna var Hepstars, berättar hon. Och Hepstars-skivan var också den enda skivan hon ägde, när hon först fick sin radiogrammofon med tillhörande högtalare. Just en sådan finns också här på Bromölla biblioteks radioutställning. Den är från 50-talet och tillverkad i röd och vit plast.

– Det är lite nostalgi i detta 

– Men jag visade de här skivomslagen för mina yngre kollegor, som är födda på 80-talet. Och då visste de inte vad det var för någonting. Innan jag hade visat att det var skivor inuti, fortsätter hon.

Utställningen innehåller också bland annat en radioapparat från 20-talet, en kombinerad radio och grammofon i trä, från 50-talet, och en bilgrammofon från 60-talet. Enligt Agneta Tell fick man köra väldigt försiktigt, för att skivan inte skulle haka upp sig.

Radioapparaterna är lånade av en samlare i Gualöv och finns kvar på Bromölla bibliotek fram till och med lördagen den 30 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".