Per Ågren och Jan-Olov Kindvall från MFF:s samhällsavdelning med rektor Ola Axelsson.
1 av 3
Per Ågren och Jan-Olov Kindvall från MFF:s samhällsavdelning med rektor Ola Axelsson i mitten. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Fjälkinge skola
2 av 3
Fjälkinge skola. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Jan-Olov Kindvall, MFF och ledamöter i nämnden
3 av 3
Jan-Olov Kindvall, MFF, undertecknar kontraktet med barn- och utbildningsnämndens ledamöter. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Himmelsblå profil på Fjälkinge skola

Staffan Tapper: Det hade varit underbart om vi fått fler tjejer
1:19 min

I dag blev det klart att Fjälkinge skola till höstterminen får en fotbollsakademi i allsvenska klubblaget MFF:s regi. De 35 fotbollsplatserna fördelas på sjunde och åttonde klass. 

I höst fördubblar Malmö FF antalet fotbollsakademier i Skåne med fem nya satsningar.

– Otroligt glädjande! Jag är stolt över att vi som skola får den här möjligheten att samarbeta med Malmö FF och att kommunen väljer att satsa på Fjälkinge som ort och skola, säger rektorn för högstadiet, Ola Axelsson, som i ett års tid har fört samtal med det allsvenska laget.

Att Kristianstads första fotbollsakademi hamnar just på Fjälkinge skola beror både på infrastrukturen och på det stora engagemanget från rektorn. De lokala fotbollsklubbarna har också drivit på för att kommunen ska hamna på den himmelsblå kartan.

– Här finns både konstgräs och naturgräs som numera är viktigt när man ska bedriva fotbollsverksamhet året runt och det är det vi gör, säger Per Ågren, på MFF:s samhällsenhet.

Den första fotbollsakademin startade i Malmö för tio år sedan och har växt till akademier i flera skånska kommuner. På vissa platser är det andra idrotter som står i fokus. 

I dag undertecknade MFF:s representanter och kommunpolitiker avtalet, själva beslutet ska fortfarande formellt fattas av barn- och utbildningsnämnden i vår.

Det lär inte bli ett omdebatterat beslut då etableringen har brett politiskt stöd i kommunen. MFF:s koncept, där fotbollen kan användas för att lyfta skolresultaten i övrigt, och där undervisningen i alla ämnen är lika viktig som akademin, har varit avgörande för beslutet att satsa från kommunens sida.

– Här har vi kunnat se erfarenheter från andra kommuner. Genom att lärarna knyts till akademin så stimuleras eleverna fortsatt i sitt skolarbete och kan utvecklas i sitt fotbollsintresse, säger Fredrik Axelsson (M), vice ordförande i nämnden. 

Nu ska en lärare med tränarkompetens rekryteras till skolan för att tillsammans med topplagets egna tränare leda de dagliga fotbollspassen. Det har tidigare varit flest pojkar som sökt sig till MFF:s akademier. I Kristianstad, med ett starkt lag i Damallsvenskan, hoppas klubben se många ansökningar från flickor.

– Det hade varit underbart om vi kunde fått det. Det är absolut något som hade stimulerat ytterligare, inte minst för de andra orterna. Att tjejerna visar att man tar plats litegrann, säger Staffan Tapper, ansvarig för fotbollsakademierna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".