Lotta Bertilsson tillsammans med några av hundarna på hunddagiset.
1 av 3
Alla hundarna vill inte följa med ut på långpromenad. Då får de stanna hemma med Lotta Bertilsson istället. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Hundarna går på promenad.
2 av 3
Dags för långpromenad! Varje person går med sex hundar, vars koppel är fästa i ett skärp kring personens midja. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Hundarna går på promenad.
3 av 3
Varje dag går hundarna minst en längre promenad. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Hunddagis allt mer populärt

1:03 min

Lotta Bertilsson, som driver hunddagiset Lottas vovvar, har tvingats stänga möjligheten att ställa sig i kö för en plats på dagiset. Ändå ringer det folk varje dag.

Det är populärt med hunddagis. Så populärt att många dagis har långa köer eller till och med har tvingats stänga möjligheten att ens ställa sig i kö för en plats.

Lotta Bertilsson får samtal från hundägare nästan varje dag. De vill ha en plats på hennes dagis Lottas vovvar i Hammar. Men Lotta har fullbelagt sedan länge och har till och med tvingats stänga möjligheten att ställa sig i kö. Det är helt enkelt för många intressenter.

Just nu går ungefär 25 hundar på dagiset. Och flera av dem har gått hos Lotta i många år.

– De blir som mina egna, på sätt och vis

Lotta har drivit hunddagiset i Hammar sedan 2009 och drev dessförinnan ett annat hunddagis. Hon har sett att intresset har ökat och tror att det har flera orsaker.

– Förr i tiden var ofta någon i familjen hemma och då behövde man inte någon hjälp utifrån. Men nu jobbar ofta alla heltid och då krävs det att någon annan hjälper till med passningen. Och det är kanske inte så vanligt att man har någon pensionerad familjemedlem eller släkting i närheten, som kan hjälpa till, säger hon.

Lotta tror också att folk har blivit mer medvetna om att hundar inte kan vara ensamma under längre tider utan behöver sällskap och rastning under dagarna.

– Folk är mindre benägna att sätta hundarna i hundgårdar under dagarna, eller att binda dem ute på gården. Nu ser man hunden som en familjemedlem och vill att den ska ha det bra.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista