Arbetsförmedlingen.
1 av 2
De första annonserna om sommarjobb läggs nu ut redan innan årsskiftet. Foto: Bertil Ericson/TT.
Louise Lindskog, Elin Birgersson och Jemima Lindroos
2 av 2
Gymnasisterna Louise Lindskog, Elin Birgersson och Jemima Lindroos ska snart söka sommarjobb. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Sommarjobben läggs ut allt tidigare

Sofie Carlsson, Arbetsförmedlingen: Kolla sociala medier och utnyttja gamla kontakter
2:10 min

Annonser för sommarjobb kommer ut allt tidigare. De flesta jobb läggs ut i januari och februari men redan i december i fjol fanns över 4400 sommarjobb i Skåne hos Arbetsförmedlingen.

December 2012 var antalet sommarjobb bara lite över 400, att jämföra med i december i fjol när över 4400 sommarjobb gick att söka via Arbetsförmedlingen.  Det är framförallt arbetsgivare inom vården som är tidigt ute.

– De branscherna som söker allra mest personal, det är vård- och omsorgssektorn och hotell och restaurang och där är det konkurrens om kvalificerad arbetskraft, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne. 

Just nu är suget efter arbetskraft i Skåne stort. En anledning till att annonserna kommer ut allt tidigare är att arbetsgivare vill vara säkra på att ha rekryterat rätt personal när väl sommarledigheterna börjar. 

Något som har blivit vanligare i rekryteringssammanhang är jobbmässor där kandidater har med sig sitt CV och kan träffa potentiella arbetsgivare direkt. För ungdomar med lite erfarenhet kan en jobbmässa vara ett bra sätt att visa upp sig och få direktkontakt med en arbetsgivare som de är intresserade av. 

Många arbetsgivare, tror jag, känner en viss oro för att de inte ska få tag på rätt arbetskraft. Det är klart, får jag inte exakt den kompetens som jag efterfrågar kan jag kanske titta på de som är jätteengagerade, motiverade och har en stark vilja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".