Krebos studentlägenheter på Olastorpsvägen
1 av 2
Krebos studentlägenheter på Olastorpsvägen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Maria Thyr, student
2 av 2
Maria Thyr bor i en av Krebos lägenheter. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Låg hyreshöjning - men tvist om studentlägenheter

1:20 min

Hyreshöjningarna för 2016 i norra Skåne blev mycket lägre än på länge, 0,28 procent. Men flera hyrestvister pågår fortfarande, däribland om ett hundratal studentlägenheter i Kristianstad. 

När 2016 års hyra för två tredjedelar av bostadsbeståndet förhandlats fram hamnar hyreshöjningen i norra Skåne på 0,28 procent. Det är lägre än på länge. De senaste fem åren har hyresökningen legat strax under två procent i regionen. För Kristianstads del har de allra flesta fastighetsägare kommit överens med Hyresgästföreningen om 0,3 procent.

Men den privata fastighetsägaren Krebo ville ha 1,5 procents höjning för ungefär 1000 hyresrätter i norra Skåne, däribland ett hundratal studentlägenheter på Olastorpsvägen i Kristianstad. 

Hyresförhandlingarna strandade snabbt och studenterna fick brev hem om att hyresvärden ville ha en högre hyra. I ett annat brev, från Hyresgästföreningen, uppmanades de i stället att fortsätta betala sin gamla hyra. Höjningen på 1,5 procent blir runt 60 kronor.

– Räknar man det i tior är det inte mycket men var införstådd i att det är fem gånger så mycket som de andra fastighetsägarna tar ut. Är det inte hyresgästernas år i år, när vi inte har någon inflation och låga räntor och så vidare, då kommer det aldrig vara hyresgästernas år, säger Emma Bülow, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

Krebo företräds av fastighetsbolaget Kanslihuset AB. Att Krebo har begärt så mycket mer beror på ökade driftskostnader men också att deras studentlägenheter är nyare än motsvarande lägenheter hos det kommunala bostadsbolaget, enligt Kanslihusets vd Orvar Espert. 

Det är uppenbart att Hyresgästföreningen lever i sin verklighet och vi lever i vår verklighet.

– Eftersom det är vi som driver fastigheterna så ser vi de faktiska kostnaderna och vi lägger våra yrkanden efter vad vi anser behövs för att kunna ha fastigheterna välhållna. Det är väldigt små enheter men ändå är det en boende minst i varje lägenhet. Det ger betydligt högre driftskostnader - vatten, sophantering och även slitage, säger Orvar Espert. 

Maria Thyr bor i en av Krebos studentlägenheter i Kristianstad. För en etta på 29 m² betalar hon i nuläget 4012 kronor. Den billigaste studentettan hos allmännyttan ligger på 3407 kronor, men då är lägenheten två kvadratmeter mindre. Hon kommer fortsätta betala sin gamla hyra. 

Region norra Skåne

I Hyresgästföreningens region "norra Skåne" ingår: Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista