Regnbågstårta på Barbacka
Lotta Vinberg Kronbäck ställer fram regnbågstårtorna inför HBTQ-certifieringen på Barbacka. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio

Barbacka HBTQ-certifieras

1:00 min

På torsdagseftermiddagen HBTQ-certifierades kulturhuset Barbacka. Det firande man med tal, tårta och en ny utställning.

Personalen på Barbacka har gått en speciell HBTQ-utbildning hos RFSL och på torsdagseftermiddagen HBTQ-certifierades verksamheten. Nu ska de börja använda sina nya kunskaper.

– Vi ska utmana normer och försöka tänka utanför boxen. Alla människor ska känna sig välkomna här, säger Lotta Vinberg Kronbäck, kommunikatör på Barbacka.

Under torsdagseftermiddagen firades certifieringen med tårta och bubbel och därefter invigdes även kulturhusets nya utställning "Vem är hen?". Utställningen kretsar, till stor del, kring ett antal människors livsöden.

- Jag ville samla in människors berättelser och tankar

Hon intervjuade till en början människor som identifierade sig både som han, hon och hen, men valde sen att fokusera på som kallade sig själva hen.

– Det blev tydligt ganska snabbt att de som identifierade sig som hen behövde få plats i vårt samhälle och i språket. Med den här utställningen vill jag ge de personerna den här platsen, säger Emeli Holmström.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista