Parkeringsvakt. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Parkeringsvakt. Foto: Markus Alfredsson/Sveriges Radio
Malmö

Femtio p-vakter kan bli arbetslösa

P-vakt: "Det kom lite som en chock"
1:34 min

Malmö kommuns bolag Parkering Malmö förlorade i veckan upphandlingen om övervakningen på gatumark. Femtio parkeringsvakter kan nu förlora sina jobb.

Kent och Patrik är två av dem som riskerar att bli arbetslösa.

– Jag har jobbat här sedan 1994, så det känns ju lite trist efter alla de år man har jobbat här. Jag har inte så många år kvar till pensionen, så det är klart att det känns tråkigt och man skulle behöva gå ut i arbetslöshet, säger Kent.

– Jag har jobbat här sedan 2009, och tycker också att det känns tråkigt att inte veta vad man ska göra efter den 31 augusti, säger Patrik.

Parkering Malmö har under många år haft i uppdrag att övervaka gatumark, men nu tar det slut den sista augusti. Då tar ett nytt företag över arbetet, men än finns det hopp för Kent, Patrik och deras kollegor. Ett tredje företag har överklagat upphandlingen till förvaltningsrätten, vilket kan innebära att en ny upphandling om tjänsterna kan komma att göras.

– Man hoppas ju att det blir en ny förhandling med gatukontoret på Malmö stad, så att vi får tillbaka avtalet på ett bättre sätt, säger Kent.

Kom beskedet oväntat för er som jobbar?

– Man har vetat om att det är offentlig upphandling, men man har inte tänkt på det, så det kom lite som en chock, säger Patrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".