Karta med orter där snabbtågen föreslås stanna. Grafik: Sveriges Radio.
1 av 3
Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande Hässleholm
2 av 3
Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande Hässleholm. Foto: AM-tryck
Höghastighetståg
3 av 3
Höghastighetståg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Snabbtågen stannar i Hässleholm

Wallentheim: Vi är oerhört glada
2:27 min

Det blir stopp i Hässleholm för den nya höghastighetsbanan mellan landets tre största städer. HG Wessberg som ingår i den så kallade Sverigeförhandlingen säger att de har valt den västra sträckningen när förslaget presenterades.

Det blir den kortaste, rakaste och därmed billigaste vägen genom Småland.

– Jag ser det som en stor möjlighet att kunna pendla, för det blir en stor arbetsmarknadsregion med de här regionala snabbtågen,

Med fem järnvägar och bra anslutningar tycker kommunalrådet Lena Wallentheim (S) att det är väldigt viktigt för Hässleholms kommun att få den här höghastighetsbanan och en station.

– Då kommer också de regionala snabbtågen, som kan gå uppemot 250, att spela en oerhört viktig roll i Skåne med grannlänen Småland, Halland och Blekinge,

När Hässleholm får höghastighetsbanan ser Lena Wallentheim ännu en vinst i att man kan frikoppla lite kapacitet på den gamla stambanan och de järnvägsspår som finns i dag.

Stationsorterna som finns med är Vagnhärad, Skavsta, Nyköping, Norrköping, Linköping, Tranås och Jönköping. Västerut fortsätter sträckningen sedan med Borås, Landvetter, Mölnlycke och Göteborg. Söderut från Jönköping följer Värnamo, Hässleholm, Lund och Malmö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".