Barnkalas med ballonger
Barnkalas med ballonger. Foto: Leif R Jansson/TT
Förmiddag med Malin Nilsson

Nytt år och nya barnkalas

Mamma: Det blir billigare och alla barn som vill får vara med
8:10 min

Nytt år betyder nya barnkalas att ordna eller bli inbjuden till. För de flesta är barnkalas något som förknippas med skoj och skratt men så är det inte för alla.

Under måndagsförmiddagen har många diskuterat ämnet barnkalas på Förmiddags facebooksida. En del föräldrar har till exempel undrat var de traditionella barnkalasen tagit vägen.

Press på att fixa det perfekta kalaset. Vart tog hederliga saftkalas vägen? Saft, bulle, sätta svansen på åsnan och fiskedamm?, undrar Linda på Förmiddags facebooksida.

En mamma ringde till programmet och berättade att i hennes barns klass så har de allra flesta föräldrarna gått samman och alla barn som fyller år i samma månad har kalas tillsammans.

- Sen hjälps vi föräldrar åt med det kalaset och delar upp de olika uppgifterna mellan varandra. Det är smart för alla får vara med och det blir inte så dyrt, säger hon.

Utmaningen med barnkalas handlar inte bara om vad man ska bjuda på och vilka aktiviteter kalaset ska innehålla, det handlar också om vilka som ska bjudas in.

Jag får en klump i magen när jag hör ordet barnkalas. Jag har en son som aldrig får någon inbjuda till kalas. Och efter att han har blivit mobbad till och från under förskoleålder och skolan så valde jag att i år inte ha något barnkalas. Både för att han inte skulle bli ett av dessa barnen som får uppleva ett kalas där inget barn kommer. Och att hans klasskamrater inte varit snälla mot honom. Så jag valde att han istället för kalas fick bjuda en av sina kompisar på bio. Ska ärligt talat säga att min 7-åring hade lite blandade känslor men i slutändan så tyckte han att det var okej, skriver en mamma i en kommentar.

Under förmiddagen fick vi också lite budgettips för att ordna kalas som inte kostar så mycket.

- Det är bra om man bestämmer långt innan kalaset hur mycket varje portion får kosta. Då kan man kolla reklamblad och handla därefter. Det är bra att baka fikat själv och undersök långt innan vad barnet vill ha för tema på kalaset, skriver en mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".