Vaccination
5,3 mijoner svenskar vaccinerade sig mot svininfluensa. Foto: Ole Gunnar Onsøien/TT

Svininfluensan är här igen

1:24 min

Influensatiden är här och i år har man på Region Skåne märkt att det är influensa A (H1N1), den så kallade svininfluensan som dominerar i Skåne och i övriga Sverige.


Det var 2009/2010 som många av oss lärde oss att pandemi Svininfluensa var något som om man befann sig i riskgruppen kunde dö av. Nu har alltså svininfluensan kommit tillbaka som en säsongsinfluensa.

Den svenska staten köpte in vaccin och 5,3 miljoner svenskar vaccinerade sig. Trots att vaccinet mot svininfluensan räckte längre än vissa andra vacciner, så räcker inte skyddet om du vaccinerade dig då.

- Det här är ett av många influensavirus. När det kommer nytt för allra första gången, då är det speciellt när befolkningen saknar immunitet, säger Per Hagstam, biträdade smittskyddsläkare Region Skåne.

Trots detta menar Per Hagstam, biträdade smittskyddsläkare Region Skåne, att man inte ska vara orolig för att det är just svininfluensa som går just nu.

Är du en av de 5,3 miljoner svenskar som vaccinerade dig då har skyddet löpt ut och du behöver vaccinera dig igen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista