Emma Ljungbeck, Camilla Edqvist, Anna Ljungbeck och Monica Österström
1 av 4
Emma Ljungbeck, Camilla Edqvist, Anna Ljungbeck och Monica Österström. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
I scoutstugan i Tyringe
2 av 4
På källarplan finns ett samlingsrum med en eldstad. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Mohammed Ghannam och Omar al-Azzawi på Brobyggarnas mötesplats
3 av 4
Mohammed Ghannam och Omar al-Azzawi i scoutstugan. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Några besökande kvinnor satte sig vid symaskinerna
4 av 4
Några besökande kvinnor satte sig vid symaskinerna. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

De ska bygga broar i Tyringe

Omar al-Azzawi: Det här kan hjälpa folk att förstå varandra
1:26 min

Fyra kvinnor som själva sett tristessen på asylboenden bestämde sig för att ge de nyanlända i Tyringe någonting att göra. I går höll de sin första träff i scoutstugan för gamla och nya Tyringebor. 

Nätverket Brobyggarna i Tyringe består av Monica Österström, Anna och Emma Ljungbeck och Camilla Edqvist. Alla har de arbetat på asylboenden och sett hur tiden där lätt kan förvandlas till långa dagar som ser exakt likadana ut.

Många nyanlända mår dåligt av den långa väntan på besked om hur det går för deras asylärende och utan frivilligas insatser finns det sällan saker de kan sysselsätta sig med.

Nätverkets medlemmar har tidigare bland annat samlat in kläder och samarbetat med andra organisationer för att ge de nya Tyringeborna en positiv bild av den lilla orten. Nu har de fått tillgång till en scoutstuga i byn och kommer hålla träffar där måndagar 12-16 och torsdagar 10-14.

Förhoppningen inför framtiden är att kunna anställa folk att hålla öppet alla vardagar och att göra mötesplatsen till ett ställe där nyanlända kan få hjälp med kontakter på arbetsmarknaden, men också information och kunskaper om Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".