Vattenkran
Vattnet i Åhus måste kloreras ett tag till. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Fortsatt klorering av Åhusvattnet

0:29 min

Renoveringen av filteravdelningen på vattenverket i Åhus har dragit ut på tiden. 

Sedan i november kloreras vattnet i Åhus efter att vattenprov visat förekomst av bakterier. Vattnet blev då godkänt med anmärkning.

Men eftersom att filteravdelningen på vattenverket i Åhus just nu renoveras och det arbetet har dragit ut på tiden, kommer kloreringen att fortsätta under februari. 

– Det är dålig omsättning på vattnet och det har stått stilla i något filter. Sedan är det alltid risk när man fyller filter med ny sand att det finns bakterier med i sanden och vi spolar rent innan, men det kan dyka upp igen i någon ficka i filtret. Så det är en ren säkerhetsåtgärd för att det inte ska gå ut smittat vatten, säger Göran Johansson, enhetschef för vattenverken i kommunen, om varför kloreringen fortsätter.

På vissa platser har dricksvattnet haft en mycket tydlig klorsmak. Vad det beror på vet kommunen inte riktigt men det är inget som ska vara farligt för den som dricker vattnet.

Framöver planeras för att införa UV-ljus på samtliga vattenverk i kommunen, vilket kommer ersätta klorering. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista