Skånska pappor är näst sämst på att vabba
Skånska pappor är näst sämst på att vabba. Foto: JESSICA GOW / TT

Skåne näst sämst på jämställt vab

1:17 min

Skåne är det län som är näst sämst på ett jämställt fördelande av vab-dagar, det visar siffror för 2015. Endast Blekinge har färre vabbande pappor.

Under 2015 tog skåningarna ut 725 179 vab-dagar, vård av barn. Av dessa togs endast 36 procent av dagarna ut av barnets pappa (259 888 dagar).

Genomsnittet för hela riket låg på 38 procent av vab-dagarna uttagna av pappor. Blekinge ligger sämst till med jämställt vabbande, där stod papporna för endast 35 procent av alla vab-dagar.

Bäst i Sverige på ett jämställt vabbande det är gotlänningarna (40 procent). 

Även om pappornas uttag av vab-dagar går saktare och är mer stabilt sett till uttaget av pappadagar, så är det ändå fler pappor i Sverige som tar ut vab (38 procent) jämfört med föräldraledighet (25 procent).

– Det har legat ganska stabilt ända sedan vabben infördes 1974, det gick ner litegrann i början av 1990-talet men sedan har pappornas andel ökat igen. Till skillnad från föräldraledigheten där papporna tog ut väldigt lite när den infördes 1974 och fortfarande tog ut väldigt lite för tio-femton år sedan, men sedan under 2000-talet har deras andel ökat väldigt mycket, säger Katarina Boye, doktor i sociologi vid Stockholms universitet.

Varför det ser ut så är det ingen som riktigt vet. 

Det kan ha att göra med att det är olika typer av ledigheter. Vabben är man borta kortare men det är å andra sidan ofta oplanerat. 

Inkomstskillnader påverkar också vilken förälder som stannar hemma med det sjuka barnet.

– Den av mamman eller pappan som tjänar mest tenderar att ta ut minst vab, säger Katarina Boye. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista