När det blåser kraftiga västliga vindar når vattnet långt upp på stranden i Havsbaden. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
När det blåser kraftiga västliga vindar når vattnet långt upp på stranden i Havsbaden. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Får inte laga klitterna i Havsbaden akut

Ängelholms kommun får inte tillstånd av Länsstyrelsen att göra akuta reparationer av klitterna i Havsbaden. Om de inte lagas finns det risk att en ny storm raserar dem och orsakar översvämning i Havsbaden.

Klitterna skadades svårt i stormen Gorm för två månader sen. Det är inte första gången som klitterna i Havsbaden skadas vid en storm. Det har skett gång på gång på senare år, och varje gång har Ängelholms kommun återställt dem genom att ta sand från havsbottnen. Sand som spolats bort av nästa storm.

Kommunen ville göra likadant den här gången, men Länsstyrelsen sa nej. Länsstyrelsen anser inte att den kan ge tillstånd till akutåtgärder en gång till. I stället vill den ha mer långsiktiga lösningar.

Så Länsstyrelsen bollar frågan vidare till Mark- och Miljödomstolen. Men en ansökan där skulle ta tid.

Mikael Fritzon som handlägger ärendet på tjänstemannanivå i Ängelholms kommun säger att han är oroad. Om klitterna raseras i en ny storm så kan vattnet bryta igenom och översvämma villaområdet Havsbaden med 280 bostäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista