Två uttrar som simmar utanför naturum Vattenriket.
1 av 3
En utterhona och hennes två ungar har flyttat in vid naturum Vattenriket. Foto: Sara Widesjö/Naturum.
Sam Peterson, naturvägledare på Naturum Vattenriket, står utanför Naturum-huset i Kristianstad.
2 av 3
Sam Peterson, naturvägledare på Naturum Vattenriket, spanar efter uttrar. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Naturum Vattenriket.
3 av 3
Naturum Vattenriket i Kristianstad hade 117 000 besökare under år 2015. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Uttrar lockar på populärt naturum

Sam Peterson: "Man ryser ju riktigt"
1:15 min

Sveriges tre mest välbesökta naturum finns alla i norra Skåne. Ett av dem är naturum Vattenriket i Kristianstad och där lockar bland annat uttrarna.

Sam Peterson, naturvägledare på naturum Vattenriket, står och spanar ut över Helge å. Här, precis utanför naturum-huset, brukar uttrarna synas. Men det gäller att ha tålamod.

– De senaste dagarna så har vi sett dem mycket på morgnarna. Vid åtta-tiden, säger han.

Ny statistik från Naturvårdsverket visar att naturum Vattenriket i Kristianstad, naturum Kullaberg och naturum Söderåsen är landets mest välbesökta naturum. Under år 2015 hade alla tre över 110 000 besökare och naturum Vattenriket hade 117 000.

– En viktig faktor är ju läget. Vi ligger mitt i staden men ändå mitt i Vattenriket. Och sen har vi ju vårt fantastiska djurliv, med uttern och kungsfiskaren, som lockar många besökare. Framför allt nu under vinterhalvåret, säger Sam Petersson.

Uttern har inte funnits alls i Skåne på flera årtionden. Det är först på senare år som den har kommit tillbaka, berättar Sam Peterson. Och i Helge å finns väldigt mycket fisk, vilket lockar uttrarna.

– Där är den!

Plötsligt bryts vattenytan av ett blankt utterhuvud. Uttern tittar på oss, med sina bruna ögon, och dyker sedan snabbt ner under vattenytan igen. Just då flyger en kungsfiskare förbi.

– Man ryser ju riktigt, säger Sam Peterson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".