Göran Svensson och Maria Asklund
Göran Svensson och Maria Asklund ingår i arbetsgruppen mot extremism i Kristianstad. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Utbildning och telefonlinje ska motverka extremism

1:31 min

För att motverka att unga blir radikaliserade har flera skånska kommuner börjat med egna handlingsplaner mot våldsbejakande extremism. I Kristianstad läggs snart en plan fram för politikerna.

– Det handlar hela tiden om att skapa en meningsfull fritid för ungdomar, att de känner att de finns en framtid, säger Maria Asklund, Kristianstad kommuns samordnare i frågor som rör våldsbejakande extremism. 

Hon sitter i en arbetsgrupp med medarbetare från socialtjänsten, polisen, integrationssamordnare och fältgruppen och har utformat en handlingsplan för hur kommunen ska motarbeta våldsbejakande höger- och vänsterextremism samt extremistisk islamism.

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har besökt flera kommuner i landet sedan 2014, däribland Kristianstad kommun. Kommunens handlingsplan fokuserar på dels det förebyggande arbetet, dels mer akuta insatser.

– Det förebyggande arbetet som vi har i dag är väldigt väl förankrat och väl utbrett och vi har ett bra samarbete med många aktörer, säger Maria Asklund. 

Men det behövs också kompetenshöjning när det gäller extremistisk islamism, för de fem orosanmälningar som gjordes till polisen förra året handlade alla om denna form av radikalisering. 

 Detta är precis likadant om man faller in i olika grupperingar - om det är kriminella gäng, eller det är islamister eller det är högerextremt. Alltså det är avvikelser man hela tiden tittar efter, den här personen har ändrat sitt beteende, säger kommunpolis Göran Svensson. 

I Kristianstads arbetsgrupp vill man gärna se en kommunal telefonlinje som ett komplement till den nationella linjen, för anhöriga som behöver råd och stöd.

– Det måste vara enkelt framförallt för anhöriga att få tag på oss, säger Göran Svensson.

Även Hässleholms kommun har en handlingsplan mot våldsbejakande extremism på gång medan Osby, Östra Göinge och Ängelholms kommun börjar arbeta med det i vår. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista