Förskola
Foto: Gorm Kallestad/TT

Högsäsong för influensa och kräksjuka

1:28 min

Kräksjuka, influensa och hosta - det är vardagen för många småbarnsföräldrar just nu. Men på Allö förskola i Kristianstad har man än så länge sluppit de värsta smittoutbrotten.

Februari sticker ofta ut som den månad då flest föräldrar stannar hemma från jobbet för vård av sjukt barn.

– Barnen är lite mer sjuka, förkylda, dåliga i magen... De är snoriga, nyser, hostar och har sig, säger förskolläraren Cajsa Bengtsson.

De små barnen ligger fortfarande och vilar inne på Allö förskola och just idag är faktiskt de flesta friska här. Men att influensasäsongen dragit igång är tydligt, inte minst när man pratar med andra förskollärare.

– En kollega fick stänga en hel avdelning för att sanera bort smittan, just för att det bara går runt runt runt ibland, säger förskolläraren Jenny Kvist.

Inom Kristianstad kommun har personalen på förskolan fått utbildning i hur smittspridningen kan undvikas.

De gamla frottéhanddukarna har bytts ut mot pappershanddukar, barnen ska vara utomhus så mycket det går och det finns tydliga regler för när ett barn får komma tillbaka efter att ha haft kräksjuka eller feber.

I skolans värld brukar vanligtvis den värsta sjukdomssäsongen vara över efter sportlovet - något som personalen på Allö förskola ser fram emot.

– Vad ska vi gissa på? Till våren kanske, när ljuset och värmen kommer tillbaka mer och mer. Då försvinner mycket av det här tradiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista