Mohammad Marouf Hamesh, nyanländ kirurg som hoppas få en svensk läkare som mentor. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
1 av 2
Mohammad Marouf Hamesh, nyanländ kirurg. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Roba Mansor, syrisk läkare som vill jobba i Sverige. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 2
Roba Mansor, syrisk läkare. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Helsingborg

Läkare vill hjälpa nyanlända

4:17 min

Läkare i nordvästra Skåne vill hjälpa nyanlända läkare att få kontakt med vården under tiden som de väntar på svensk läkarlegitimation. I går kväll ordnades ett möte i Helsingborg där tanken var att skapa kontakter.

– Jag jobbar som hjärtkirurg och allmänkirurg. Jag är säker på att jag kan jobba som läkare i Sverige, men jag behöver lång tid, säger Mohammad Marouf Hamesh, som kom till Sverige från Syrien för 18 månader sedan.

Han bor i Helsingborg och var en av ett trettiotal nyanlända läkare som kom till Helsingborgs läkaresällskaps möte igår kväll. De allra flesta var från Syrien. På plats fanns också ett femtiotal verksamma läkare i nordvästra Skåne och tjänstemän från bland annat Migrationsverket, Socialstyrelsen och Region Skåne.

– Alla läkare här kan jobba, men vi måste kunna språket bra och vi måste vänta på Socialstyrelsens beslut, säger Mohammad Marouf Hamesh.

Mycket under kvällen handlade om den långa process som läkarna måste gå igenom innan de kan jobba i Sverige - en process som förlängs av långa handläggningstider på Socialstyrelsen och ibland en väntan på att få läsa svenska.

Helsingborgs läkaresällskap vill att läkarna under tiden ska kunna gå bredvid eller praktisera för att lära sig om den svenska sjukvården.

– Vi tycker att det är svårt att se de nyanlända kollegorna gå och dra och inte få komma i kontakt med sin arbetsplats eller arbetskunskap.

– Vår förhoppning är att man ska kunna ha kontakt med vården under denna långa resa. säger Ulf Hallgårde, som är ordförande i läkaresällskapet.

Hur tänker ni att det ska gå till?

– Ni kanske hör sorlet i bakgrunden. Det är alltså diskussioner mellan svenska och utländska läkare om hur man kan hjälpa till för att påskynda detta. Det var just det här personliga mötet och den gemensamma kunskapen som var målet.

Tror du att det kan bli ett och annat par efter den här kvällen?

– Jag vet det, för det har skrivits väldigt mycket på lappar och utbytts visitkort.

En av dem som hoppas få en svensk läkarkontakt är Roba Mansor från Syrien. Hon är läkare i mikrobiologi och har varit i Sverige i fem månader. Hon säger att det som läkare är viktigt att inte vara borta från yrket för länge.

– Jag har jobbat i mer än sju år i mitt hemland. Sedan kommer jag hit och måste vänta två eller tre år. Läkare måste alltid träna, för annars glömmer man.

Stefan Thorsén, som är kardiolog på lasarettet i Helsingborg, var på plats för att knyta kontakter med de utländska kollegorna. Han har redan under ett års tid haft en läkare från Bagdad hos sig två dagar i veckan.

– Jag tror att han har lärt sig väldigt mycket om hur vi arbetar i det här landet, för jag tror att det skiljer sig ganska mycket åt jämfört med Irak. Sedan inte minst att han får tillbaka sin identitet som doktor och får vara inom sjukvården och lära känna kollegor. Det tror jag är oerhört viktigt, säger Stefan Thorsén.

Hur viktigt är det att vi tar tillvara på kompetensen som finns här nu?

- Det är förödande att det går sådan enorm kompetens och inte kan arbeta. Jag hörde en historia från Stockholm om en trafikolycka där det kom en taxichaufför och hjälpte till. Man var så imponerad och frågade vad han var för en, och då sa han att han är kirurg men kör taxi här. Det är ju inte bra att man inte kan använda den kompetens som de har med sig, och de vill inget hellre än att arbeta och göra rätt för sig.

Läkaren Mohammad Marouf Hamesh var glad och tacksam för de svenska läkarnas vilja att hjälpa till. Han tycker om idén med mentorskap.

- Det är en jätteunderbar och viktig idé.

Hoppas du själv få en mentor?

- Ja, det hoppas jag. Det finns så många så jag kanske kan få två!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista