En tjej sitter vid ett bord och tittar in i kameran.
1 av 2
Jessika Håkansson hoppas att kommunen ändras sig om habiliteringsersättningen. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio
En kvinna tittar in i kameran.
2 av 2
Lena Landin, från FUB i Klippan. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Funktionsnedsatta får betala när Klippans kommun behöver spara

3:11 min

När socialförvaltningen i Klippans kommun behöver spara låter man bland annat personer inom daglig verksamhet att betala. Nu får de inte länge någon habiliteringsersättning.

Det här har rört upp känslorna hos de som berörs av beslutet. En av dem är Jessika Håkansson.

– Det här känns inte roligt. Det är väldigt många som är ledsna och besvikna. Om de tycker det är roligt att jobba gratis så får de göra det. Men det är inte roligt att jobba gratis, säger hon.

Det handlar om en ersättning på 820 kronor i månaden för den som har heltidsersättning eller heltidslön som Jessika kallar det. En struntsumma kan tyckas, men enligt Jessica ger lönen dem en känsla av att vara som alla andra.

Det här är en av konsekvenserna av att socialförvaltningen förra året gick back med närmare 25 miljoner kronor. Och eftersom just habiliteringsersättning inte är något som kommunen enligt lag måste erbjuda blev det en av flera verksamheter där kommunen sparar in.

På den dagliga verksamheten hoppas man kunna spara in 600 000 per år. Men från kommunens sida sägs det här vara något tillfälligt, till man fått ordning på ekonomin, men det tror inte Jessika på.

– Det kommer att vara för alltid. Jag vet att den inte kommer att komma tillbaka, för det är ingen lag som säger att vi i kommunen är berättigade till habiliteringsersättning, säger hon.

Det här är något som även FUB reagerat på som är en intresseorganisation som arbetar för att personer med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv. 

– Jag tycker det är pinsamt att man kan göra så här mot våra medlemmar och alla de andra som jobbar på daglig verksamhet, säger Lena Landin, på FUB i klippan.

De personer som har daglig verksamhet inom LSS i Klippans kommun, och som nu förlorar sin habiliteringsersättning kan få tillbaks ersättningen när kommunen åter har stabilitet i sin ekonomi. Det säger Gunilla Svensson, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Klippans kommun som svar på protesterna mot att kommunen drar in lönen för dem inom verksamheten.

– Så fort vi ser att vi har ekonomiska möjligheter så kommer vi nog att sätta in den här habiliteringsersättningen igen. Och jag förstår att folk är upprörda, samtidigt är det så att jag och resten av nämnden har ett ansvar att se till att vi har budgeten i balans, säger hon.

Men Gunilla Svensson tycker egentligen inte att habiliteringsersättningen är särskilt viktig.

– Egentligen tycker jag inte att den är viktig, om jag ser till varför man har den. Det är något som man ska ha för att man har svårt att platsa på den vanliga arbetsmarknaden...

Men du har ju tidigare sagt att du tycker att den här ersättningen är viktig?

– Jag vet inte om jag hade tänkt efter när jag diskuterade det då. Jag hade inte satt mig in i det så mycket som jag har gjort nu, säger Gunilla Svensson.

De berörda har gjort en namninsamling där de hittills fått närmare 900 underskrifter, och varit i kontakt med beslutsfattare i kommunen med förhoppning om att ärendet ska tas upp igen. Jessika Håkanson säger att den indragna ersättningen tar på självkänslan.

– Man känner sig mindre värd. Ge oss våra pengar, det kommer att få oss att känna oss lika mycket värda som en frisk människa, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista