Öresundsbåten. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Öresundsbåten. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

Mycket mikroskräp längs Skånes kust

För första gången har en större undersökning av mikroskräp genomförts i Skånes kustvatten.

Som mikroskräp räknas partiklar som är under fem millimeter. Det är inte synligt för blotta ögat men finns i samma miljöer som det synliga skräpet i havet och kan komma från slitage av bildäck, vägar, kläder och fiskeredskap.

– Det som är intressant ur Skånes perspektiv är att Öresund generellt har högre värden än syd- och östkusten. En gissning är att det är en effekt av att det i Öresundsområdet finns fler människor, fler verksamheter och högre trafiktäthet på land och hav, säger länsstyrelsens marinbiolog Jonas Gustafsson till Dagens Nyheter.

Den högsta koncentrationen av mikroskräp hittades kring Malmö. Nära 8 000 partiklar av mikroskräp per liter vatten hittades kring Malmö.

Enligt Dagens nyheter finns få studier på området, men liknande mätningar har gjort i bland annat Bohuslän. De skånska resultaten ligger på ungefär samma nivåer enligt Jonas Gustafsson.

– Det är oerhört svårt att säga vad dessa halter av skräp innebär. Men att skräpet är negativt för miljön, det behöver man inte diskutera, säger Jonas Gustafsson till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista