Ola Hansson, Hi-Fi klubben i Kristianstad
Ola Hansson, Hi-Fi klubben i Kristianstad Foto: Leif Jönsson
Fredag i P4 Kristianstad med Conny

Vi dammar av vinylspelaren

2:40 min

Nu är det inne att leta upp sina gamla älskade vinylskivor, damma av dem och lyssna på det fina analoga ljudet. Ola Hansson från Hi-Fi klubben berättar om sitt specialintresse för vinylskivan.

Det är många som har letat upp de gamla vinylskivorna och försökt att blåsa liv i sina analoga skivspelare, som kanske dammat igen lite under åren.

Intresset för vinylskivor har ökat de senaste åren och det är inte bara "gamla uvar som var med när det begav sig" som letar efter sina ungdomsidoler i skivbackarna.  

Tjusningen med de gamla LP-skivorna har gått ned i åldrarna och attraherar många som inte ens var födda när vinylskivorna slutade att tillverkas i början av 1990-talet.

Under torsdagskvällen hade Ola Hansson och Hi-Fi klubben i Kristianstad en vinylkväll, där man träffade vinylentusiaster för att prata analogt ljud, RIIAA-förförstärkare, MC eller MM och om bästa sättet att installera och justera, för att få det bästa ljudet.

Vi fick besök av Ola Hansson, som delade med sig av sitt specialintresse för vinylskivan och det analoga ljudet.

Att intresset för vinyl ökar tycker han är roligt och det gör inget om det blir lite trendigt.

– Vinyl är ju rätt sjyst på det sättet. Man kan alltid ta det till en annan nivå,

Det kan alltid bli lite mer speciellt och lite mer udda. Det kan handla om vilken pressning man har, på vinylutgåvan. Man kan gå in på tekniken kring det, som pick-up, nålar eller hur man har justerat eller "tweakat" sin skivspelare.

Ola tycker själv det är bra att intresset kring det mer genuina kring musiken ökar i populäritet. Att slå upp konvolutet, se bilderna om det är en liveinspelning, kunna läsa texten.

– Omslaget det syns, det är ibland ett rent konstverk och ibland är det helt värdelöst, men de kan också bli roliga,

Ola tror att många tilltalas av ljudet, eftersom ljudkvalitén på det som spelas upp, enligt honom inte blir bättre och bättre utan snarare tvärt om. 


Lyssna på Ola i ljudklippet ovan
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista