Bildskärm med suddig text
EU:s körkortsregister är hemligt för polis och åklagare. Foto: Foto: Ulf Palm/TT

EU håller körkortsregister hemligt för polisen

3:20 min

Samtidigt som svenska åklagare vill få bättre tillgång till andra länders körkortsregister, finns redan ett väl fungerande register mellan 20 EU-länder. 

Registret får inte användas av varken polis eller åklagare, men för Transportstyrelsen är en kontroll av ett utländskt körkort bara knapptryck bort.

– Hade vi fått tillgång till det hade vårt arbete blivit mycket lättare, men nu är det inte så och det är både frustrerande och konstigt, säger kammaråklagare Johan Bülow som är en av de åklagare som vänt sig till en rad EU länder för att få till ett bättre samarbete vad gäller körkortsuppgifterna. 

Svåra utredningar
Det handlar om det problem som polis och åklagare ställs inför då man stoppar en utländsk förare som inte kan visa upp något körkort.

Säger föraren att man tappat sitt körkort är det upp till polis och åklagare att bevisa att det inte finns något körkort för att någon ska kunna dömas för olovlig körning.

Något som många gånger är svårt och hos polisen i Blekinge ligger det just nu ett 30-tal utredningar av den här typen och väntar.

EU satte stopp
När registret byggdes upp ville Sverige att rättsväsendet skulle få slå i registret, men då kom EU-kommissionens jurister in i bilden.

Från EU:s sida har man inte helt stängt dörren för att polis och åklagare skulle få använda registret, men signalerna är att en ändring av tidigare beslut skulle ta väldigt lång tid.

– Man har sagt att det skulle ta mellan tre och fem år, men först vill man att samtliga EU-länder ska ansluta sig till registret, berättar Per-Ola Skarviken som är utredare på Transportstyrelsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista