Henrik Zadig och Anders Cederholm på stranden i Åhus.
Henrik Zadig och Anders Cederholm är två av sex besättningsmän som har nominerats till priset för Årets sjöräddade. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.

Sjöräddare nominerade för dramatisk insats

Sjöräddare: Vi skulle leta efter en 13-årig flicka i turkos baddräkt
5:30 min

Frivilliga från Yngsjö och Skillinge är nominerade till att bli Årets Sjöräddare, efter insatsen i somras, då de försökte rädda två tyska turister utanför Haväng på Österlen.

De två turisterna omkom i den grova sjön där det gick över fyra meter höga vågor. Henrik Zadig från sjöräddarna i Yngsjö, som var befälhavare vid insatsen i somras, minns väl letandet som pågick i flera timmar.

- Vår båt är åtta meter lång och när båten stod nästan rakt upp var vi mitt i vågen, minns Henrik Zadig.

När ett sådant här larm kommer in är det bråttom ner till stationen och vad som ska plockas med till Havängs strand. Båda är tränade för den här typen av uppdrag och i den här utryckningen var de först på plats tillsammans med en helikopter.

- Det var bara att fokusera på uppgiften och möta upp med de andra besättningsmännen och förbereda utifrån den information som vi fick, säger Anders Cederholm.

Vattnet, som sköljde över besättningen, var ovanligt varmt den här augustidagen och det var inga problem med sikten. Trots detta gick det inte att hitta den eftersökta.

– Hoppet överger en inte, man vill hitta någonting,

Efter den tragiska händelsen fick sjöräddarna hjälp med att gå igenom händelseförloppet och sina tankar och känslor kring det som hänt.

Det är med blandade känslor som duon har inför nomineringen av Årets sjöräddare. Båda är dock överens om att det goda samarbetet mellan sjöräddningen, millitär, polis och helikopter bidragit till nomineringen.

- Det känns ju kul att bli nominerad för att vi gjorde vad vi kunde och vårt bästa, tycker Anders Cederholm. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".