Malte Aspelund
Malte Aspelund har dyslexi och vill gärna få extra stöd även under de nationella proven. Foto: Privat

12-årige Malte kritiserar Skolverkets provregler

0:57 min

12-årige Malte Aspelund har dyslexi och nästa vecka ska han skriva de nationella proven i svenska. Men då får han klara sig utan sina vanliga stödinsatser. 

På tisdag och torsdag nästa vecka skriver landets sjätteklassare de nationella proven i svenska. Många barn med dyslexi kan ha det extra svårt att klara läsuppgifterna.

De har rätt att få skoluppgifter upplästa av en lärare i skolan, men det extra stödet gäller inte när de skriver de nationella proven.

12-årige Malte Aspelund i Falsterbo reagerade på detta och hans inlägg på Skolverkets Facebooksida har nu fått 3000 gillamarkeringar.

– Det började som en skoluppgift att vi skulle skriva insändare och då valde jag att skriva till Skolverket för jag tycker deras regler är orättvisa, säger Malte Aspelund.

Vad är det som är orättvist?

Det är så att vi med dyslexi och andra svårigheter kan inte läsa lika bra som de som inte har dyslexi. Och då blir det som att ta av glasögonen på ett barn som behöver det.

Skolverket förklarade för Malte att han visserligen kan få läsförståelseuppgiften på det nationella provet i svenska uppläst, men då får inte den uppgiften räknas med i resultatet, så som reglerna ser ut i dag. 

– För oss föräldrar är det viktiga att han har vågat berätta om detta. Att han inte känner sig mindre värd för att han har dyslexi. Precis som hans lärare så har vi också stöttat honom i att det är ju en lite märklig regel, säger Maltes mamma Anna Aspelund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista