Victor Ng
Victor Ng. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Föd barn i apans år

1:49 min

Johan drog till Helsingborg för att prata kinesiskt nyår. Firade gjorde man igår och idag är det första dagen i apans år.

Under apans år är det perfekt läge att skaffa barn. Tvärtom mot förra året, då det var getens år. Geten är ett lite tråkigare år säger Victor Ng och enligt gammal historia ska man inte skaffa barn just det året. 
Apans år kännetecknas av upptäckarglädje, humor, nyfikenhet och att vara aktiv. Precis som man vill att ett barn ska vara enligt Victor.

I går firade Victor nyår med sin familj. Då samlas hela familjen och nyårsmiddagen är väldigt viktig. I Kina händer det att man tar ledigt i en hel månad för att fira det nya året. Från nyårsafton firar man sedan i femton dagar, där alla dagar har en egen betydelse. Man hälsar på varandra med frasen "Gong hei fa Choi", som betyder att man önskar personen lycka och välgång.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista