Agneta G Henriksson.
Agneta Henriksson, Inflyttningsgeneral i Östra Göinge. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Inflyttningsgeneral laddar för befolkningsökning

Kommunledningen i Östra Göinge vill att det ska bli fler invånare i kommunen - man siktar på 15 000. Ett mål som sattes upp för att hejda utflyttningen. Sveriges enda inflyttningsgeneral är nu en viktig pusselbit i att öka befolkningen.


Idag genomsyrar det kommunens arbete i alla led. Inflyttningsgeneralen som är Sveriges enda med den titeln, Agnetha Henriksson är också en av de sex personer som ingår i integrationsteamet.

- Vi vill ju att de som kommer hit ska bli kvar och etablera sig, säger Agnetha Henriksson .

För integrationsteamet ligger fokus på att skapa möten mellan nya och "gamla" kommuninvånare på olika plan och arenor. Det kan till exempel vara genom en matmässa, möjlighet att låna en göingebo på biblioteket eller helt enkelt informera infödda göingebor om hur de kommer i kontakt med nyanlända personer. För integrationsteamet och inflyttningsgeneralen handlar det också om att stötta projekt initierade av andra aktörer än kommunen. Oavsett vem som tar initiativ till aktiviteter handlar det om att öka befolkningen i kommunen.

- Vi tittar inte bakåt utan framåt och ursprunget är inte viktigt, utan framtiden som göingebo som är vårt mål,

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista