Lennart Martinsson, VD på bageriet.
1 av 3
Lennart Martinsson, VD på bageriet, visar runt bland mandelmassa, grädde och bullar. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Löpande band med semlor.
2 av 3
20 000 semlor ska tillverkas till fettisdagen. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Mandelmassa till semlor.
3 av 3
Det går åt mycket mandelmassa till alla semlorna. Foto: Karin Bengtsson/Sveriges Radio.
Eftermiddag med Conny

Bageriet förser södra Sverige med semlor

1:43 min

Fettisdagen står för dörren och på bageriet i Kristianstad ska det bakas 20 000 semlor.

I jäsrummet är det varmt och fuktigt. Det doftar kardemumma. Här står bullarna och jäser, innan de hamnar på rullbandet där de får mandelmassa, grädde, lock och florsocker på toppen. Lasse jobbar med att lyfta upp bullarna på bandet.

– Jag äter inte så många, jag försöker hålla igen,

Coop bageri i Kristianstad levererar semlor till en stor del av Sveriges Coop-butiker. Och här började man baka semlor redan efter jul. Men det är idag, dagen innan fettisdagen, som man bakar allra flest. Idag ska det bakas 20 000 semlor.

– Det svåraste är att hålla kvalitén på alla bullarna. Vi får inte slarva eller göra dem för snabbt. Alla ska se likadana ut och smaka likadant, säger Lennart Martinsson som är VD på bageriet.

De färdiga semlorna hamnar i ett stort kylrum. Under natten mot tisdagen hämtas de sedan av lastbilar, som kör ut dem till butikerna.

– De första bilarna går ända upp till Kalmar och Jönköping, säger Lennart Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista