Arkivbild: Lekplats.
Arkivbild: Lekplats. Foto: Sveriges Radio

Barnens utemiljö glöms bort

2:13 min

När vi bygger bostäder allt tätare glömmer vi bort vad barnen behöver i utemiljön. Och planerade lekplatser räcker inte, skriver Märit Jansson vid SLU i Alnarp i en debattartikel idag.

Behovet av att bygga nya bostäder är stort, men när man gör det då glömmer man ofta bort barnens utemiljö. Det här kan man läsa om i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

- Det finns en trend idag i att vi ska bygga tätt och det finns många bra tankar med det. Men i detta så glömmer vi bort de öppna ytorna, som är särskilt viktiga för barnen, säger Märit Jansson, universitetslektor i landskapsplanering vid SLU i Alnarp som skrivit debattartikeln.

När vi bygger i våra samhällen kommer vi ihåg att bygga lekplatser till barnen, men barnen behöver mer än planerade lekytor.
- Om vi vill ha verkligt barnvänliga städer så måste ju barnen kunna röra sig i stora delar av miljön. Och då måste vi tänka på mycket mer, till exempel trafikplaneringen.

Enligt Märit Jansson har Sverige tidigare varit ett föregångsland när det gäller barns utemiljö, men det har förändrats enligt henne.
- Det är vi inte längre. Idag är det andra länder som gör mer spännande saker när det gäller barns utemiljö eller den sociala utemiljön i allmänhet, säger Märit Jansson.

Här i Sverige är vi mer fokuserad på att bygga tätt, konstaterar hon.
- Vilket kan vara lite ironiskt. Vi har ju ganska stor yta egentligen, säger Märit Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista