Väntrum.
Väntrum. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.

"Folk behöver få veta att den här hjälpen finns"

1:27 min

Människor som behöver hjälp, med exempelvis missbruk - hamnar ofta i kläm mellan olika vård- och stödinstanser. Men så skulle det inte behöva vara - om man använde sig av den plan som funnits i lagen i flera år.

Människor som behöver hjälp, med exempelvis missbruk - hamnar ofta i kläm mellan olika vård- och stödinstanser. Till exempel upplever många att de bollas mellan kommuner och landsting.

Det här var något av det som kom fram när vi på P4 Kristianstad tittade närmare på missbruksvården.

Så här berättar Olof, som nu fått hjälp att komma till behandlingshem för sina missbruksproblem.

– Om jag gick till socialen skickade de mig till psykiatrin, och de skickade tillbaka mig till socialen. Så hamnar man däremellan och studsar. Det är jäkligt uttröttande. Och hopplöst.

Det finns inget övergripande ansvar, nånstans – man kastas fram och tillbaka. Så har det varit för mig.

Men så här skulle det inte behöva vara om kommuner och landsting använde sig av något som kallas SIP, Samordnad individuell Plan och som faktiskt funnits i lagen sedan 2010.

Det handlar om att skapa en plan för hur just den här personen får bäst hjälp.

– När en person behöver insatser från flera olika aktörer, som tillexempel socialtjänst och hälso- och sjukvård och de behöver samordnas, då gör man en gemensamplan, säger Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på SKL.

Det handlar om en plan - som kallas SIP - samordnad individuell plan - där olika myndigheters hjälpinsatser ska samordnas.

Att ta initiativ till att en sådan plan görs ligger antingen på kommunen eller landstinget, den finns i både Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen som sedan kan sammankalla tillexempel försäkringskassa, skola arbetsförmedling.

– Man sätter sig ner, på ett möte och samordnar vad man kan göra för att hjälpa den som behöver hjälpen.

– Från att man har haft många olika kontakter och gått på många olika möten så har det fungerat bättre. Och närstående har också sagt att de sluppit administrera.

Det här – möjligheten att få en samordnad individuell plan, det gäller alla åldrar och alla hjälpbehov, barn med diagnoser, missbrukare med psykiska problem eller multisjuka äldre - men trots att det stått i lagen i sex år - så görs det sällan såna här SIP-planer

– Vi har utbildat och spridit information, säger Ing-Marie Wieselgren på SKL

– Men nu tror jag att vi är i ett läge att få ut mer allmänt och informera om att det här finns. Att personerna själva kan fråga efter det här, säger hon. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista