Misstänkte läkarens gård, med den nybyggda bunkern
Misstänkte läkarens gård, med den nybyggda bunkern. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Åklagare yrkar på långt fängelsestraff

Advokat: Han förnekar alla former av sexualbrott
1:32 min

Under tisdagseftermiddagen hölls slutpläderingarna i fallet med den läkare som misstänks för att ha drogat, våldtagit och rövat bort en kvinna till sin gård i nordöstra Skåne.


Åklagaren yrkar på ett långt fängelsestraff, mellan 15 och 16 års fängelse, enligt TT.

Kvinnan hölls inlåst i nästan en vecka. Syftet, enligt åklagaren, var att hon skulle hållas där i flera år som en sorts "flickvän".

Mannen erkänner olaga frihetsberövande men inte sexualbrott eller människorov. Försvarsadvokat Mari Schaub tycker inte att åklagarens bevisning håller.

– Min klient förnekar alla former av sexualbrott och erkänner olaga frihetsberövande. Anledningen till att han inte erkänner människorov är att han inte haft som avsikt att skada målsäganden på ett sätt som människorovsparagrafen kräver, säger hon.

Vad pläderar du för?

– Det är huruvida åklagaren har lyckats styrka sina påståenden eller inte, och det tycker inte försvaret att han har gjort.

– Det inte finns tillräcklig bevisning för att det ska anses styrkt att det har förekommit något sexualbrott och heller inte tillräcklig bevisning om hur min klient har skadat målsäganden eller tvingat henne till tjänst.

Hur mår din klient i dag?

– Han mår inte bra. Han har inte mått bra före gärningen och mår definitivt inte bra nu, men får hjälp.

Vilken utgång hoppas han på?

– Han har erkänt olaga frihetsberövande och det kommer bli ett fängelsestraff men frågan är hur långt det ska vara och praxis spretar där, säger advokat Mari Schaub.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".