Gång i Öresundståg Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio
Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio

Polisen vill ha ny perrong

1:31 min

För att underlätta gränskontrollen vid Hylliestop vill Polisen nu bygga en helt ny perrong mellan Öresundsbron och Hyllie för gränskontroller.

På den nya perrongen är det tänkt att polisen ska kunna arbeta mer avskilt utan att blanda olika typer av resenärer. Det nuvarande systemet är enligt polisen både krångligt och dyrt eftersom de behöver hyra bodar och staket för att kunna utföra sitt arbete.

– Det är ingen bra lösning för den vanlige pendlaren som situationen är idag. Om man istället skulle kunna genomföra gränskontrollen innan Hyllie så skulle det underlätta, vi går på, genomför gränskontrollen, går av och sen går tåget vidare och stannar på Hyllie precis enligt ordinarie tidtabell, säger Ulf Sempert.

Anledningen till förslaget för en ny perrong kom eftersom situationen som den är på Hylle inte håller i längden. Om gränskontrollerna förlängs långt fram i tiden behöver man en ny, långsiktig, lösning som är så effektiv för alla som åker som möjligt.

Ulf Sempert har ingen uppfattning om det totala tidsperspektivet för hur lång tid det här kommer kunna ta, men trafikverket tittar just nu på möjligheten för en ny perrong.

Men det är inte bara pendlarna som Ulf Sempert tror skulle gynnas av en ny perrong, utan även de asylsökanden som saknar id-handlingar. Han tycker inte att miljön som den är idag är lämplig eftersom det görs i en miljö där många andra människor också vistas. På den nya perrongen kan man sköta det här avskilt och med respekt för deras integritet.

– Malmö stad har lagt massvis med pengar på att göra det arkitektoniskt fint på Hyllie torg och sen har vi från polisen varit tvungna att spärra av, sätta staket och hindra busstrafiken och får man till en ny perrong kan Hyllie återigen vara det nav i infrastrukturen som det är tänkt att vara.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista